Ručně štípaný a strouhaný šindel
Masivní kus dřeva, který musí po desítky let odolávat nepřízni počasí, větru, dešti, sněhu a slunci. Toto ručně štípaný a strouhaný šindel zvládne. Šindel musí splňovat léty ověřené vlastnosti, které jsou pro použití nezbytné, nelze "zjednodušovat" jeho výrobu, protože takové řešení vždy vede k fatálnímu snížení životnosti. Šindel řezaný, hoblovaný, ale také "štípaný, částečně pořízem porovnaný s dohoblovaným či dofrézovaným perem" nemá na střeše co dělat. Pro laika je určitě těžké tyto "úsporné řešení" poznat, návod jak se v tomto orientovat naleznete zde.Štípání
Nepřerušená dřevní vlákna jsou důležitá pro pevnost a zejména trvanlivost šindele.
Štípáním nedochází k přerušení dřevních vláken, což je důležité pro nemožnost vzínání vody do šindele, pro rychlý
odtok vody po vláknech ze střechy a samozřejmě také na pevnost šindele.
Strouhání
S citem pro jednotlivá vlákna se uštípnutý kus dřeva opracuje na odpovídající tvar.
Při užití značné síly a zručnosti se ručním strouháním po vláknech uštípnutý kus dřeva ostrouhá pořízem do požadovaného tvaru.
Šindelář se posadí na "strýčka" či "dědka" a do "tlamy" mu vloží připravený uštípnutý kus dřeva. Uchopí poříz za rukojeti, nohou přišlápne pedál,
aby "tlama" pevně držela dřevo. Poté dlouhými tahy pořízu po dřevních vláknech z kusu dřeva ostrouhá šindel. Plochy musí mít srovnané zvlněné vlákna do roviny,
aby při montáži šindele neodstávaly. Zároveň musí mít vhodně ostrouháno i pero, aby pevně dosedlo do následně zhotovené drážky.
Dokončení, sušení, balení
Na ostrouhaných šindelech je ještě nutno zhotovit drážku, a poté šindel nechat přeložený v hranách vyschnout a následně zabalit do balíků dle typu.